Takmer každý z nás si počas teplých, letných dní spríjemní život práve zmrzlinou. V dnešnej dobe už máme mnoho alternatív, v akých si môžete dopriať toto lahodné, ľadové pokušenie. Nebolo to tak vždy. Viete aký je jej pôvod a aké zaujímavosti sú s ňou spájané?
Najstaršie poznatky o zmrzline siahajú až do starej Číny, starovekého Ríma, a tiež Indie. V minulosti cisári posielali svojich otrokov do hôr, aby im priniesli sneh, ktorý sa následne dochucoval medom a ovocným sirupom alebo vínom a podával sa ako súčasť občerstvenia pri tradičnom stolovaní.
Najväčšia spotreba zmrzliny
Myslím, že odpoveď na otázku, kto konzumuje najviac zmrzliny je každému jasná. Američania. Každý Američan si dopraje okolo 22 litrov zmrzliny ročne.
Zmrzlina pre psov
Možno ste niečo podobné videli v zahraničí počas dovolenky. Máme pre Vás skvelú správu! Dnes už túto pochúťku môžete so svojím štvornohým miláčikom navštíviť aj v Bratislave. Zmrzlina pre psov neobsahuje mlieko, cukor ani kakao a navyše je plná proteínov a vitamínov. Je vyrábaná tak, aby Vášmu štvornohému, domácemu miláčikovi neublížila.
Aké najzvláštnejšie príchute existujú?
Ak by Vás už tradičné príchute omrzeli, vďaka Japoncom máte príležitosť ochutnať zeleninovú, rybaciu alebo dokonca aj zmrzlinu s príchuťou konského mäsa.
Ako správne degustovať zmrzlinu?
Ak by ste sa stali profesionálnym ochutnávačom zmrzliny, museli by ste jednotlivé príchute degustovať lyžičkou zo zlata. Zlato totiž eliminuje všetky nežiadúce pachute.
Cintorín pre zmrzliny
Áno, je to naozaj tak. A stoja za tým Američania. Tento cintorín je určený pre druhy zmrzlín, ktoré už neexistujú. Vlastníkom je firma Ben & Jerry\’s a dnes je tam pochovaných približne 35 druhov zmrzlín.
Svetový deň zmrzliny
Vedeli ste, že tretiu júlovú nedeľu je medzinárodný deň zmrzliny? Pripravte si teda zásoby alebo vyjdite do ulíc a oslávte tento deň ako sa patrí.
Svietiaca zmrzlina
Ak chcete vyskúšať niečo nové a nevadí Vám priplatiť si za to, vyskúšajte zmrzlinu, ktorá sa Vám po oblízaní rozsvieti. Tento vynález funguje na princípe spojenia proteínu z medúzy, ktorá v reakcii so slinami začne žiariť.